Istoria „Moldovatransgaz” SRL

În conformitate cu dispoziția Ministerului Industriei a Gazului al URSS - Asociației Industriale pentru extragerea gazului în Ucraina (Укргазпром), în iunie 1965 a fost înființată Direcția de constructie a gazoductului din Chișinău.

În anul 1967, Direcția de constructie a gazoductului din Chișinău a fost reorganizata și rede- numită in Directia raionala Chișinău al administrației Gazprom din URSS. În anul 1971, Directia raionala Chișinău a fost reorganizata în statie de dispecerat din Chișinău al asociației de producere “Харьковтрансгаз”.

În 1975 statia de dispecerat din Chișinău a fost redenumită în sectorul liniar de producere din Chișinău a gazoductelor magistrale. În același an, a întrat în funcțiune prima stație de comprimare a gazului electrică în or. Tiraspol cu capacitate de 20 mW. Concomitent a continuat construcția stației de comprimare a gazului electrice de la Vulcănești cu aceeași capacitate. În 1976, ambele stații aprovizionau neîntrerupt cu gaze naturale nu numai teritoriul Republicii Moldova, Ucraina, cît și asigurau transportul de gaze către țările din regiunea Balcanică.

La 2 iunie 1987, pe baza stației de comprimare a gazului Drochia, a fost creată Direcția liniară de producere Drochia al Asociației de producere “Прикарпаттрансгаз”. La 30 decembrie 1992, Direcția liniară de producere Drochia al asociației de producere “Прикарпаттрансгаз” a fost reorganizată în Întreprinderea Republicană a conductelor magistrale de gaze “Moldovatransgaz” a Departamentului de gazificare a Republicii Moldova.

La 8 decembrie 1995, în baza procesului verbal nr. 3 al societății pe acțiuni “Газнабтранзит”, întreprinderea republicană a conductelor magistrale de gaz “Moldovatransgaz” a fost reorganizată în societate pe acțiuni de tip închisă “Moldovatransgaz”. 

Ulterior, la data de 13 iulie 1999, în baza Hotărîrii nr. 8 a Consiliului de Supraveghere al Societății pe Acțiuni "Moldovagaz", societatea pe acțiuni de tip închis "Moldovatransgaz" a fost reorganizată în societatea cu răspundere limitată "Moldovatransgaz".

În prezent, întreprinderea își desfășoară activitatea prin intermediul celor 3 sectoare din: or. Chișinău, Vulcănești și Drochia, precum și a stației de măsurare a gazelor din or. Căușeni.